KOZA ( COCOON ) FİLM İNCLEMESİ

 



Çocukluğumdan beri bilim kurgu / uzay filmlerini çok severim. Ne zaman televizyonda bir film çıksa, hemen ekrana yapışırdım. Bugün size anlatacağım film 1985 yılında vizyona girmiş. Pek fazla bilinmeyen uzay filmlerden biri. Filmin konusuna geçmeden, bunun bir roman uyarlaması olduğunu belirtmekte fayda var.  David Saperstein tarafından kaleme alınan Koza (Cocoon), döneminde en çok satan bilim kurgu kitapları arasına girmiş.


Yazar, ilk kitap tutunca Koza'nın devamı olan iki kitap daha çıkarmıştır. ( Metamorfoz ve  Kelebek : Yarının Çocukları) İlk kitap, 1985 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Film,en iyi görsel efekt ve en iyi yardımcı oyuncu ödüllerini almıştır. Yapımcılar filmin ilgiyle karşılanmasından sonra, 1988 yılında ikinci film Koza : Geri Dönüş'ü de çekmişlerdir. Ancak film izleyiciyi etkilemeyi başaramamıştır. Bu satırlardan sonrası spoiler içermektedir. Okurken ona göre göz atın. 


MACERA BAŞLIYOR



10.000 yıl önce Antarea gezegeninden gelen barışçıl uzaylılar, Atlantik Okyanusu'nun ortasına büyük kozalar yerleştirirler. Yıllar sonra bir grup uzaylı kozaları geri almak için dünyaya geri döner. Kendilerini belli etmemek için insan formuna bürünürler. Bir gemi kiralar ve okyanusun ortasına doğru yol alırlar. Geminin kaptanı Jack (Steve Guttenberg) adlı bir elemandır.  Jack, gemisine binen insanların kozaları bulmasına ve sudan çıkarmasına yardım eder.

Çıkarılan kozalar, bir tatil köyündeki kapalı havuzun içine koyulur. Uzaylı kardeşlerimiz, tüm kozaları toplamak için Jack ile yolculuk yapmaya devam ederler. Jack, gemideki misafirlerden biri olan güzel kadın Kitty'den (Tahnee Welch) hoşlanmaya başlar. Bir gece kabinde soyunurken onu gözetler. Ve gördüklerine inanamaz. Kadın derisini bir kağıt gibi yarar ve içinden ışık saçan bir uzaylı çıkar. Gemideki herkesin uzaylı olduğunu öğrenen Jack, önce paniğe kapılır.  Sonradan bu varlıklarla dost olur.


Tatil köyünde kaçak olarak kapalı havuza giren bir grup yaşlı adam, bir gün suyun içindeki bu kozaları görürler. Kozaların içinde bulunduğu suya girdiklerinde, birden kendilerini gençleşmiş hissederler. Görüntüleri değişmez ancak vücut enerjileri artar. Tutmaz halde olan bacakları ve yaraları iyileşir. İhtiyarlar, bu havuzun nimetlerini keşfettikten sonra her gün gelmeye başlarlar.  Bir gün havuzda yüzdükleri sırada, kozaları kontrol etmeye gelen uzaylılara yakalanırlar.

Ancak uzaylılar bu olaya kızmaz. "Gördüklerinizi kimseye söylemeyin ve suya girerken kozalara dokunmayın !" derler. Bizim ihtiyarlar zamanla uzaylılarla kanka olurlar.  Masada kağıt  oynarlar, beraber havuza girerler...


Günlerden bir gün, bu gençleşme sırrı diğer yaşlı insanların da kulağına gider. Ve cümbür cemaat havuza girerler. Bu olayları gören uzaylıların lideri insan formunda içeri girer ve herkese bağırır. İhtiyarlar hem kozalara çarpmış, hem de sudaki tüm enerjiyi bitirmişlerdir. Kozalardan biri açılır ve içindeki ölü uzaylı gözükür. Lider uzaylı karakterimiz bu durumda göz yaşlarını tutamaz ve onca yıl saklanan kozaların öldüğünü görünce kahrolur.

Koza 1985 Filminden bir kare

Pişmanlıktan ne söyleyeceğini bilemeyen ihtiyarlar olayı sus pus izlerler. Bir gün ihtiyarların içinden biri ölen eşini havuza getirir ve diriltmeye çalışır. Ancak sudaki enerji tükendiği için dirilme gerçekleşmez. O sırada lider uzaylı ile karşılaşır. Lider " Ölüm denilen şeyi bilmezdik. Çok can yakıyormuş. Şimdi siz insanların acılarını daha iyi anladık. " der.

Bir süre sonra lider uzaylı, ihtiyarları etrafına toplar ve kendileriyle beraber uzaya gelmelerini ister. Ana ihtiyar kahramanlarımız dışında, gemiye 30 ihtiyar daha çağırabileceklerini söyler. Gezinin amacı eğitimdir. Ve bu eğitim uzun sürecektir. Uzaylılar insanları eğitecek, insanlar da uzaylılara kendi yaşamlarını anlatacaklardır. Bu karşılıklı bir aydınlanma süreci olacaktır.

Yolculuk zamanı gelir çatar, Kaptan Jack gemisiyle ihtiyarları okyanus ortasına getirir. Bir uzay gemisi gelir ve hepsini ışınlar. Böylece aydınlanma eğitimi başlamış olur. Film bu şekilde sona erer. Serinin ikinci filmi Koza : Geri Dönüş'de ihtiyar karakterler dünyaya geri gelirler. Ve macera bunun üstünden gelişir.

Cocoon 1985 filmi


İZLENİMLER

İlk izlediğim zaman filmden çok etkilenmiştim. Ve "Neden gençleri değil, ala ala ihtiyarları aldılar ?" diye söylenmiştim. Yıllar sonra tekrar izleyince, olayın ihtiyarlık = hayat deneyimi bağlantılı olduğunu daha iyi anladım. Koza, ilginç bir bilim kurgu  filmi. Yer yer içinde komik sahneler de barındırıyor. İnsanın aç gözlü oluşunu yazar çok iyi vurgulamış. Tam da bu aç gözlülükten ötürü, insanın aydınlamaya giden yolda öğrenmesi gereken çok şey olduğu ortaya çıkıyor.

Bizim modern olarak gördüğümüz dünya, aslında ne kadar modern? Gelişmişlik dediğimiz şey ne ile ölçülüyor ? Bizden daha ileri seviyede bilgiye sahip canlılar bu evrende yaşıyorlar mı ? Yaşıyorlarsa böyle bir aydınlama ile ne zaman tanışacağız ? Bu gibi soruları filmi izledikten sonra kendinize sormaya başlıyorsunuz.

Belki de böyle bir aydınlama hiç bir zaman gerçekleşmeyecek. Ancak, o zamana kadar bize düşen görev, insan olma yolunda kendimizi terbiye etmek. Birinin bize gökten bilgi yağdırmasını beklemek yerine, kendimizi geliştirmeye çalışmak. Sanırım en önemli görevimiz bu.



Serkan Yasin




Yorumlar