BICIR, GICIR VE BAY TIRMIK



Çocukluk dönemlerimde içinde hayvanların olduğu, kovalamacalı çizgi filmleri çok severdim. Bu çizgi serilerden en meşhuru kuşkusuz Tom ve Jerry idi. En bilinen kedi - fare çatışmalı çizgi seriydi. Sonradan Looney Tunes karakterleri ile tanıştım. Sylvester ve Tweety ile kovalamacalı çizgi seriler daha eğlenceli bir hal aldı. Çünkü Tom ve Jerry'de diyalog yoktu. Ama Sylvester ve Tweety'nin komik konuşmaları vardı. Ayrıca Sylevster minik kuşu yakalamak için ilginç planlar yapıyordu. Konu planların ilginçliğine gelince, en yetenekli avcı kuşkusuz Coyote idi. Mühendislik harikası planlar çizer ama hep başarısız olurdu. Road Runner her defasında Coyote'den kaçmayı başarırdı. 

Ekran başında bu çizgi serileri izlerken, çoğu zaman sinir olurdum. Sürekli avcı konumunda olan karakterlerin kaybetmesi hoşuma gitmezdi. Bugün size tanıtacağım çizgi seri Tom ve Jerry kadar bilinmese de, bir döneme damgasını vurmuştur. Bıcır, Gıcır ve Bay Tırmık, ( Pixie and Dixie and Mr. Jinks) eğlenceli bir yapımdı. Dilerseniz açılış müziğini bir hatırlayalım.




KAÇSANA  BAY TIRMIK GELİYOR !

Bıcır, Gıcır ve Bay Tırmık,  Hanna - Barbera yapımı bir çizgi seridir. Orjinal ismi, Pixie and Dixie and Mr. Jinks'dir. Çizgi seri, 1958-1961 yılları arasında gösterilmiş, toplamda 57 bölüm sürmüştür. 


Ancak Bıcır, Gıcır ve Bay Tırmık, tek başına yayınlanan bir çizgi seri değildir. Huckleberry Hound Show ( Ülkemizde Akıllı Bıdık olarak bilinen çizgi gösteri ) içinde yer alır. Her bölüm 7 dk. sürer. Aynı zamanda karakterler, Ayı Yogi Show, Ayı Yogi ve Olimpiyatlar ( Laff-A-Lympics ) çizgi serileri içinde de yer alırlar. Ülkemizde 70'lerde, 80'li ve 90'lı yıllarda TRT'de gösterilmiştir. Bıcır ile Gıcır adlı iki fareyi Altan Karındaş, Bay Tırmık adlı yaramaz kediyi de Müşfik Kenter seslendirmiştir. 


Çizgi seride Bıcır ile Gıcır (Pixie and Dixie) adındaki ikiz fareler, bir fare deliği içinde yaşamaktadırlar. Evin kedisi Bay Tırmık (Mr. Jinks) ile sürekli didişirler. Her defasında kediye yakalanmadan mutfağa koşmaya çalışırlar. Ama Bay Tırmık hep peşlerindedir. Çizgi film genelde bu mücadeleyi konu alır. Bazen sokak kedileri de olaylara dahil olurlar ve curcuna başlar. Sonunda kazanan hep fareler olur.

Ayı Yogi ve Olimpiyatlar çizgi serisinde ise, Bıcır, Gıcır ve Bay Tırmık aynı takımda yer alırlar. Bu yüzden fazla didişmezler. Müşfik Kenter'in sesinden kediyi dinlemek benim çok hoşuma giderdi. Kedinin boynundaki papyona da çok gülerdim. Yine de bu çizgi seri, benim için hiçbir zaman Sylvester ve Tweety'nin yerini tutmazdı.



Serkan Yasin

Yorumlar