KONT DUCKULA (1988)



90'lı yıllarda televizyonlarda birbirinden güzel çizgi seriler izlerdik. Her çizgi film bizi farklı dünyalara götürür ve yeni bir kahramanı keşfetmemizi sağlardı. Günümüzde ekranlarda çizgi seriler açısından bir çeşitlilik yok. Eskiden çizimleri güzel ve yaratıcı mizah öğeleri olan çizgi seriler vardı. Ama bunlardan biri vardı ki, izlerken çok gülerdim. İşte Kont Duckula, vampir ördek karşınızda !

Ördekli çizgi filmler listemize bir tane daha eklenmişti. Sonraki yıllar Kont Duckula'nın popülerliği azalmış, yerini Darkwing Duck / Karakanat Ördek almıştı. Çizgi serinin açılış ve kapanış müziği de çok güzeldi. 80'lerin korku dizilerindeki müzikleri andırıyordu. Dilerseniz, o komik melodiyi bir hatırlayalım.




KORKUN BENDEN !


Kont Duckula / Count Duckula, İngiliz animasyon şirketi Cosgrove Hall  tarafından 1988'de ekranlara taşındı. Çizgi seri, 1993 yılına kadar çocukları ekranlarda eğlendirmeye devam etti. Toplamda 65 bölüm yayınlandı. Cosgrove Hall animasyon şirketi, Danger Mouse çizgi serisi ile meşhur olmuştu. Kont Duckula serisi de çocuklar tarafından yine ilgiyle karşılandı. Çizgi seri, ülkemizde 1993 yılında Show Tv'de gösterilmişti.

Gelelim çizgi filmin konusuna. Kont Duckula, Bram Stoker'ın meşhur romanı Dracula'nın  parodisi niteliğindedir. Baş karakterimiz Duckula, Transilvanya'da bir şatoda yaşar. Tüm komik olaylar orada gerçekleşir.

Yüzyıllarca süren bir reenkarne olayı sayesinde ördeğimiz hayatta kalmayı başarmıştır. Ancak yine bir reenkarne ritüelinde işler karışır. Ritüelde kan yerine ketçap kullanılır. Ördeğimiz bu yüzden vejetaryen olur.

Kont Duckula Çizgi Filmi / Nanny Ve Igor

Dişleri yoktur. Takma bir çift diş takar ve yardımcısı İgor onun gerçek bir vampir olması için çabalar. Kont Duckula, vejetaryen olduğu için brokoli ve sandviç ile beslenir. Vampirlerin aksine onun kötü bir karakteri yoktur. Çevresindekilere hep yardım etmek için uğraşır. Duckula'nın ışınlanma yeteneği de vardır. İstediği bir yere ve zamana ışınlanabilir. Türlü maceralara bu şekilde adım atar. Duckula'nın yanında İgor adlı kahyası ve Nanny adında tombul bir hizmetçisi vardır. 

İgor, karanlık bir karakterdir. Birçok konuda Duckula'ya yardım eder. İçine kapanıktır. Neşe veren sözcükleri ( güzel günler, iyi, ne tatlı vb..) hiç sevmez. Tek başına kalmak ve huzurlu yaşamak ister. Duckula'nın eli ayağıdır. Onun gerçek bir vampir olması için planlar yapar. Nanny, tombul ve sakar bir hizmetçi kadındır. Çoğu zaman paldır küldür odaya girer ve etrafı süpürür. İgor ve Duckula'yı sinir eder. 

Kont Duckula Çizgi Filmi / Dr. Von Goosewing

Çizgi seri içindeki diğer eğlenceli karakter de Dr. Von Goosewing'dir. Dracula romanındaki Dr. Van Helsing'in parodisidir. Çok başarısız bir bilim adamıdır. Vampirleri yakalamak için uğraşır. Ama sürekli başarısız olur. VG isminde bir zeplini vardır. Onunla göklerde süzülür Araştırmalar yapar ama hiçbir zaman sonuca ulaştıramaz. Heinrich adında bir de asistanı vardır. Bir türlü takım olmayı başaramazlar.

Bunların dışında çizgi seride karga kardeşler, kötü adam yumurta, korsan penguenler, operadaki hayalet gibi ilginç karakterler de yer alır. Hepsi de birbirinden komiktir.


FARKLI MECRALARDA KONT DUCKULA

Kont Duckula, çizgi serisi dışında Marvel Comics tarafından çıkarılan çizgi romanlara da sahiptir. Çizimleri oldukça başarılıdır. Temel olarak çizgi serideki komediler, çizgi romanlarda da devam eder. Toplamda 15 sayı çıkarılmıştır.


1989 yılında, Kont Duckula'nın Commodore 64 konsolunda bir oyunu çıkarılmıştır. Oyunda Duckula karakteri seçilerek ilerlenmektedir. Mumyalara ve yaratıklara yakalanmadan şatodan çıkmak, oyunun ana hedefidir. Kilitli kapılar açılarak diğer bölümlere geçilir. Müzikleri oldukça eğlencelidir. Bu oyun beğenilince, 2. bölümü de piyasaya sürülmüştür.


Kont Duckula Oyunu





Serkan Yasin






Yorumlar