MİNİK ÖRDEK ALFRED ANIME

Alfred J. Kwak Anime

Minik Ördek / Alfred J. Kwak ( Ahiru no Quack ), 1989 Hollanda- Almanya- Japonya ortak yapımı bir animedir. İçinde sevimli bir ördek barındıran çizgi yapım, aslında göründüğü kadar eğlenceli değildir. Sosyal mesajları olan bir animedir. 

Karakter, Hollandalı yazar, çizer ve aktör Herman Van Veen tarafından yaratılmıştır. Minik Ördek Alfred'in ortaya çıkış öyküsü de ilginçtir. 

Yazar bir gün eve giderken, yanlışlıkla arabasını kırsal bir alana doğru sürmüş ve yolda bir ördeğe çarpmış. O günden sonra olayın etkisinden kurtulamamış. Ölen erkek ördekten geriye yavruları ve dişi ördek kalmış. Ve bir sabah, dişi ördek ve yavrular Herman van Veen'in bahçesinden içeri girmişler. Takip eden günlerde yazara bir iş teklifi gelmiş ve bir masal yazması istenmiş. Herman van Veen'in aklına öldürdüğü ördek ve ailesi gelmiş. Karakter böyle ortaya çıkmış.

Minik Ördek / Alfred J. Kwak , 1989-1990 yılları arasında toplamda 52 bölüm yayınlanmıştır. Anime, dünyada birçok dilde yayınlanmış, çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çekmiştir. Dilerseniz açılış müziğini bir hatırlayalım.



SİSTEME KARŞI MÜCADELE

Alfred J. Kwak ( Ahiru no Quack ), ülkemizde "Minik Ördek" adıyla gösterilmiştir. Tüm bölümleri yayınlanmadığı için ülkemizde pek ilgi görmemiştir. Minik Ördek Alfred Jodocus Kwak, animenin baş karakteridir. 

Yazar yaşadığı öyküden etkilendiği için, karakterin öyküsüne de böyle yön vermiştir. Ördek Alfred bir araba kazasında annesini, babasını ve kardeşlerini kaybeder. O günden sonra, Hank isimli bir köstebek ona yardım eder ve büyümesine yardımcı olur. Anime, ördek Alfred, köstebek Hank ve arkadaşlarının başından geçenleri konu alır. 

Çizgi seride Dolf adında kötü bir ördek vardır. Alfred'in ve ormandaki hayvanların baş düşmanıdır. Dolf burada faşizmin simgesidir. İsmini Adolf Hitler'den almıştır. 

Minik Ördek Alfred Anime
Kötü Ördek Dolf / Minik Ördek Alfred J. Kwak

Minik Ördek Alfred, ormanı kontrol etmek isteyen ördek Dolf'a karşı mücadele verir. Anime hem faşizme, hem de dünyada yaşanan ekonomik problemlere ve eşitsizliğe karşı eleştirel bir duruş sergiler. Bu açıdan büyüklere de hitap eden bir animedir. 









Serkan Yasin





Yorumlar