TRANSFORMERS EVRENİ : CYBERTRON GEZEGENİ


Cybertron Hakkında

Cybertron, Transformers olarak adlandırdığımız robot organizmaların yaşadığı kurgusal bir gezegendir. Burada yaşayan canlılara Cybertronian adı verilir. Adını Transformers olarak bildiğimiz karakterler ilk burada ortaya çıkmışlardır.

Cybertron, Marvel Transformers çizgi romanlarının ilk sayısında Satürn büyüklüğünde bir gezegen olarak resmedilmiştir.Tabii, görünüş olarak Satürn'den farklı bir gezegendir.  Delik, deşik ve metal kaplı bir yüzeye sahiptir. Cybertron, ilk olarak Alfa Centauri yörüngesinde gösterilmiştir. Alfa Centauri, güneşe en yakın yıldız sistemidir. Rigel Kent adıyla da bilinir. 

Güneşten ortalama uzaklığı 4.395 ışık yılı olan Alfa Centauri yıldız sistemi, birbirinin çevresinde dönen iki güneş benzeri yıldız ve büyük olasılıkla onlardan çok daha uzakta yer alan bir kırmızı cüce yıldızdan oluşur. Sonrasında Cybertron bu yörüngeden çıkmıştır.

Transformers öykülerinde büyük patlamadan önce, farklı bir evren daha vardır. Unicron, (karanlık ve kaos getiren) bu gezegeni yok etmiştir.Uzay boşluğunda bulunan artık parçalar, bugün bildiğimiz evrenin oluşumuna neden olmuştur. Karanlık gücün bir de aydınlık kardeşi vardır. Işık tanrısı Primus adını taşır.

Unicron ve Primus arasındaki ( karanlık ve aydınlık ) kavga uzun süre devam etmiştir. Aslında bu öykü tanıdıktır. Mitolojik öykülerin temelinde de bu savaş vardır. Japon, Mısır ve Babil mitolojisinde ışık ve karanlığın kavgalarından hep bahsedilir. Bir güneş tanrısı varsa, karşıtı da kesinlikle vardır. Örneğin Eski Mısır'da Ra (Güneş, Işık tanrısı ) olarak bize gözükürken,  Apophis ise ( Kaos ve Karanlık ) olarak karşımıza çıkar.

Unicron ve Primus Karşılaşması

İşte bu aydınlık- karanlık, savaşında Primus, bir üs gezegen inşa eder. Adı Cybertron'dur. Görünüşü metaliktir. Primus,burada Transformes olarak bildiğimiz organizmaları yaratır. Liderlik matrix'i dediğimiz güçle onları canlandırır. Sonrasında liderlik matrix'i onun yok oluşuyla, gezegenin kalbine hapsolur.

Çizgi romanların bir kısmında Cybertron, içinde göllerin de olduğu farklı bir yaşam alanı olarak ifade edilirken, farklı evrenleri ele alan öykülerde ise, tamamen karanlık ve kaos dolu bir gezegendir. Gezegenin içinde Vektor Sigma'nın varlığından bahsedilir. Sigma, tüm organizmalara güç veren bir siber güç ağıdır. Bir nevi süper bilgisayar diyebiliriz. Primus'un kontrolündedir. Bu yapının bir de anahtarı vardır. Sonradan ortaya çıkan savaşlarda, Vektor Sigma önemli bir güç aracı olarak kullanılır.

CYBERTRON'UN FARKLI ÖYKÜLERİ

Quintessonlar

Marvel G1 Transformers çizgi romanlarında, öykü Primus ve Unicron güç dengesi üstünden anlatılır. 1984 yapımı tv serilerinde ise Cybertron'un öyküsü farklı bir şekilde ele alınmıştır. Milyonlarca yıl önce Quintessonlar olarak adlandırılan bir ırk, bilimin doruk noktasına ulaşır. Çok üstün teknoloji düzeyleri ile Quintessonlar, yüzlerce siber dünya inşa ederler. Bunlara Cybertron da dahildir.

Cybertron bir fabrika gezegenidir. Tek varoluş amacı robotlar üretmektir. Burada Autobotlar sivil görevliler / ev hizmetlileri olarak kullanılırken, Decepticon denen savaşçı robotlar ise askeri hizmetlerde kullanılmaktadır. 

Her ne kadar kesin kanıtlar olmasa da, Quintessonlar tarafından yapıldığı düşünülen diğer iyi bilinen dünyalar JunkLithone ve Goo’dur. Cybertron, kontrolün Quintessonlar'da olduğu zamanlarda oldukça hareketlidir. Kozmopolit bir yerdir. İnsansı robotlar, Quintessonlar, Autobotlar ve Decepticonlar burada bir arada yaşarlar.


Bir süre sonra bu gruplar içinde ayaklanma başlar. Quintessonlar gezegenden kovulur. Autobotlar ve Decepticonlar arasında Cybertron Savaşları başlar. Birçok sivil, savaştan kaçıp başka dünyalara yerleşmek için gezegenden kaçar. Geriye kalanlar ise Autobotlar veya Decepticonlar arasında bir tercih yapmak zorunda kalırlar. Bir kısımı da saklanıp savaşın sonuçlanmasını bekler.

Savaş uzun yıllar boyunca devam eder. Ancak bir sonuç çıkmaz. Sonrasında dünya gezegeni keşfedilir. Autobotlar dünyayı incelemek için yola çıktıklarında, Decepticonlar da onları takip ederler. Autobotlar ve Decepticonlar arasındaki mücadele dünyada da devam eder. 


CYBERTRON İÇİNDEKİ YERLEŞİM BÖLGELERİ

Çizgi romanlar içinde farklı yaşam alanlarını da keşfediyoruz. Bunları kısaca sizlere aktarmak isterim.

Iacon


Cybertron'un en büyük şehridir. Optimus Prime'ın yaşadığı yerdir. Tabii, biz öncesinde onu liman ve arşiv görevlisi Orian Pax adıyla biliyoruz. Nasıl Optimus Prime adını aldığını, ileride blogumda yer alacak olan Optimus Prime'ın Öyküsü adlı yazımda anlatacağım

Iacon şehri büyük bir kubbe tarafından korunur. Zamanla Decepticonlar ve Autobotlar arasında meydana gelen savaşlarda sürekli el değiştirmiştir. İç savaş esnasında ayaklanmalarla yıpranmıştır. 
Bir dönem Autobotlar'ın üssü olarak kullanılmış ve yer altı gizli tünelleri ile haber taşınmıştır.

Tarn

Cybertron içindeki ikinci büyük şehirdir. Megatron'un yaşadığı yer olarak da bilinir. ShockWave bu şehrin hükümdarıdır. Vos devleti ile yapılan savaşlarda füze bombardımanı ile yıkılmıştır.

Vos

Savaş sırasında ayaklanmalar çıksa da, sonunda diktatörlüğün kölesi olan şehirdir. Starscream'in doğduğu yer de burasıdır.

Kalis

Autobotlar'ın direniş gösterdiği ve üs kurduğu şehirdir. Sonrasında hayalet şehir görünümünü almıştır.

Tyrest

Decepticonlar tarafından yasa dışı işler için kullanılan şehirdir. Collesium benzeri bir arenaya sahiptir. Esir edilen savaşçılar gladyatör olarak kullanılırlar. Bu maçlara Zabra (Ölüm Savaşı) adı verilir.


Helex

İlk başta Triumvirateler'in baş şehri idi. Ancak Megatron burayı işgal etti ve onları öldürdü. Sonrasında Decepticonlar'ın ana şehri haline geldi.

Stanix 

Decepticon kontrolüne giren ilk şehir devletlerindendir. Stanix, Decepticonlar'ın bilim adamı Megadeath tarafından yönetilirdi. Autobot güçlerini yok etmek için, burada bir Nötron bombası inşa edilecekti. Ancak plan Autobotlar tarafından fark edildi ve engellendi. Şehir sonradan atıkların bulunduğu harabe bir yere dönüştü.

Diğer Bölgeler

Boltax Laboratuvarı

Underbase Destanı olarak bilinen öykülerde bu laboratuvardan bahsedilir. Mekanik bir dağ içinde yer alan araştırma bölgesidir.

Manganese Dağları


Autobot Fortress Maximus tarafından gizlenmek için kullanılan dağlık alandı. Gezegende savaş baş gösterince bu bölge terk edilmiştir.

Sonic Kanyonlar

Güney Cybertron'da yer alan ve yer altında makinelerin çalıştığı gizli bir yerdir. Makine sesleri her yere yayılır.



Bazı çizgi serilerde, animasyonlarda ve çizgi romanlarda öyküler farklı şekillerde ele alınmaktadır. Kabaca en çok kabul görenleri size anlatmaya çalıştım. Çocukluğumuzda bu gezegenlere hepimiz gitmek istemiştik.



Serkan Yasin




Yararlanılan Kaynaklar

http:// tfwiki.net/

Furman, Simon (2004). Transformers: The Ultimate Guide

http://www.cybertroncentral.com/




Yorumlar