UZAYLI ZEKİYE

Uzaylı Zekiye 



Çocukluk yıllarımda bilim kurgu / uzay filmlerini çok severdim. 80'ler, 90'lar kaliteli uzay filmlerinin beyaz perdede olduğu yıllardı.Star Wars Serisi, Blade Runner, E.T, Starman, Explorers beni etkileyen filmlerden sadece birkaçıydı.O yıllarda okuldan çıkınca kimi zaman arkadaşlarımın evine gider, uzay temalı oyunlar oynardım. Bu oyun hevesi sonraki dönemlerde sokağa da taşınmıştı. Benim için her mekan uzaydan bir kare olurdu. 

Bazen bu oyunların içine mahalleden kızlar da dahil olurdu.Saçı iki yandan örgülü kızları görünce Uzaylı Zekiye diye takılırdık. Uzaylı Zekiye, TRT ekranlarında izlediğim yerli yapımı ilk komedi / bilim kurgu dizisiydi. Karakterin ismi ve gözlerini açarak sihir yapması bana çok ilginç gelirdi.Uzaylı Zekiye diye mahallede lakap taktığımız kızlar da peşimizden koşar ve bize ellerine ne geçerse fırlatırlardı. 

HEM SAF HEM GİZEMLİ


Uzaylı Zekiye, alıştığımız türden ( Holywood) yapımlara benzemiyordu. Bir kere hareketli bir dizi değildi. Görsel efekt konusunda izleyiciyi etkileyecek sahneleri de yoktu. Ama yine de ne zaman başlasa, koşarak ekranın başında yerimizi alırdık. Bizi çeken sıcak bir tarafı vardı. Çünkü Zekiye, yurdum mahallelerinde dolaşan sevecen ablalara benziyordu. 

Dizideki mahalle içinde yer alan deli amca, kahvedeki tiplemeler, bakkal, komşu teyze vb. karakterler çok tanıdıktı. Hepimizin mahallesinden ve 80'ler Türkiye'sinden izler taşıyordu. Diziye bu yüzden alışmıştık. Tabii, bir de tek kanal döneminin etkisi var. TRT dışında bir alternatif de yok. Ne yapılsa bize farklı geliyordu.

Uzaylı Zekiye 1987

Uzaylı Zekiye, 1987'den 1990 yılına kadar yayınlanmıştı. Dizinin yönetmenliğini Oksal Pekmezoğlu, müziklerini de Cahit Berkay yapmıştı.Uzaylı Zekiye karakterini ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Seden Kızıltunç canlandırıyordu. Yine dizinin senaryosu da kendisine aitti. Evin şefkatli ve çağdaş babasını da Münir Özkul oynuyordu. Bunun dışında dizi içerisinde Üstün Asutay, Erdoğan Sıcak, Atilla Yiğit gibi önemli tiyatro oyuncularının da yer aldığını bildirmekte fayda var. 

Uzaylı Zekiye Dizi

Gelelim dizinin konusuna. Zekiye kendi halinde, iyi yürekli ama biraz dalgın ve saf bir kızdır. Ne okula gitmiş tahsil görmüş, ne de evlenmiştir. Ailesi onun bu durumuna çok üzülür. Zekiye çocuklarla oynar ve sürekli dalgın bir şekilde etrafta dolaşır. Bir gün yolda giderken, uzayda gerçekleşen kozmik bir patlamanın yaydığı ışına maruz kalır. Uzaydaki ışık o anda Zekiye'ye temas eder. Böylece Zekiye hem zeki, hem de özel güçleri olan bir kıza dönüşür. Ancak görüntüsü yine eskisi gibi kalır. İlk başlarda bu gücünün kaynağını anlayamaz. Delirdiğini düşünür. Ama sonra bu güce alışır ve etrafındaki insanlara yardım etmeye başlar. 

Saflığı ve dalgınlığı tamamen geçmez. Arada bir yine eski haline döner. Zekiye sihir yaparken gözleri kırmızı olur.Çocukken Uzaylı Zekiye'nin bu gözleri bana korkunç gelirdi. 


Zekiye ışınlara maruz kalarak bazı güçler kazansa da, tam manasıyla uzaylı bir yaşam formuna dönüşmez. Her daim mahallelinin yardımcısı olur. Kötü adamlara karşı mahalleyi korur ve uyarır. O hem içimizden biri, hem de uzaydan bir parçadır. Dizi içerisinde 80'li yılların Türkiye'sini de gözlemlemiş oluruz. ( İş yerlerinde kullanılan daktilolar, minik çalışma ofisleri, bol kıyafetler, dar mahalle sokakları, sokak satıcıları, bakkallar, sokakta oynayan çocukların sesleri vb.)

O dönemler, teknolojiden yoksun bir Türkiye vardı. Belki daha basit yaşıyorduk. Ama daha mutluyduk. İnsanlar birbirlerine yardım ederdi, misafirliğe gelirdi ve güler yüzünü esirgemezdi. Güzel yıllardı. Çok özlüyorum.



Serkan Yasin











Yorumlar