TUMBLEPOP OYUN İNCELEME

 



Blogumda, arcade oyun incelemelerine de aralarda yer vermeye çalışıyorum. Bu haftaki yazıyı hazırlamak için, Tumblepop oyununu bitirene kadar oynadım. Şu an elimizde emulatorler var ve onlar olunca oynaması daha kolay. O dönemlerde atari salonlarında oyun oynarken, tek jeton oyunu bitirmeye yetmezdi. Cebimizdeki paralar bitene kadar jeton alırdık. Çünkü takıldığımız bölümü geçmek ister ve hırs yapardık. Şimdi masaüstü bilgisayarlarda, oyun emulatorlerinde sınırsız can hakkı var. Yandıkça bas tuşa, gir oyuna kaldığın yerden devam et.

Ne saçını başını yol, ne de yandım diye üzül. Gerçi Tumblepop diğerlerine göre oynaması daha kolay bir oyundu. Fazla jeton harcamadan oyunun sonuna gelirdim. Bir de atari salonlarında oyunun etrafı boş olurdu. Herkes Mortal Kombat, Street Fighter ve Super Sidekicks oyunlarının başına toplanırdı. Ben de sessizce köşede Tumblepop oynardım.

Oyun birçok açıdan Snow Bros'a benzerdi. Snow Bros oyununda düşmanları kar topuna çeviriyor ve diğerlerinin üzerine fırlatıyorduk. Böylece aynı anda birden fazla yaratığı ortadan kaldırmış oluyorduk. Burada da oynadığımız karakterin elinde bir elektrik süpürgesi var. Yaratıkları, uzaylıları içine çekiyoruz ve diğerlerinin üzerine yolluyoruz. Böylece bir taşta 2,3 bazen 5 kuş vurabiliyoruz. 

FARKLI DİYARLARA YOLCULUK


Tumblepop, 1991 yılında piyasaya çıkmış bir oyun. Oyunu Data East firması geliştirmiş. Sonradan Nintendo semalarında da oyunu gözlemleme şansımız olmuştu.

Oyunda hayalet avcısı bir karakter vardı. Elindeki süpürge ile canavarları, uzaylıları ve hayaletleri yakalıyordu. Aynı zamanda oyun, Snow Bros'da olduğu gibi iki kişilik de oynanabiliyordu. Bu açıdan oldukça eğlenceliydi.

Tumblepop toplamda 10 bölüm sürerdi. Ancak her bölüm, kendi içinde 3 bölüm daha barındırırdı. Bu bölümler sonunda bir boss gelirdi. Oyun oynarken Tumblepop yazmak için harfler de toplanırdı. Oyunun en zevkli kısımlarından biri de kıta kıta dolaşmaktı.  Her 3 bölümde farklı bir kıtaya yolculuk yapılır ve orada ilginç yaratıklarla savaşılırdı.

YARATIKLARI TEMİZLEME VAKTİ

Oyun Rusya'da başlar. Burada palyaçoları yakalamaya çalışırız. Bölüm sonunda elinde balonla uçan dev bir palyaço gelir. 

Tumblepop Konsol Oyunu

2.bölümde Mısır'a gideriz. Burada mumyalar ve ruhlarla savaşırız. Bölüm sonunda dev bir cin karşımıza çıkar. 

- Bu bölüm benim sevdiğim bölümler içindeydi. Antik Mısır'a olan sevgim yüzünden sanırım. :)


3.bölümde Fransa'ya geliriz. Arc de Triomphe anıtı önünde robotlarla mücadele ederiz. Bölüm sonunda hilkat garibesi bir robot ile savaşırız. O dönemlerde ben buranın Fransa değil, gelecekte bir yer olduğunu düşünürdüm. 


4.bölümde Amerika'ya ayak basarız. New York Şehri'nde, Özgürlük Anıtı önünde zombiler ve bal kabağı kafalı hayaletlerle savaşırız. Bölüm sonunda dev bir ahtapot gelir.

Tumblepop Oyunu (1991)

5.bölümde Güney Amerika / Brezilya'ya gideriz. Rio de Janeiro'da yaratıklarla savaştıktan sonra bir ejderha karşımıza çıkar.


6.bölümde Antarktika'ya ayak basarız. Burada da kardan adamlarla mücadele ederiz. Bölüm sonunda dev bir kardan adam karşımıza çıkar. 

- Mısır'dan sonra en çok sevdiğim bölüm budur. Kardan adamın görüntüsü çok komiktir.


7.bölümde Avustralya'ya geliriz. Burada et yiyen minik bitkiler ve mağara adamları ile savaştıktan sonra, karşımıza iki kafalı dev bir bitki çıkar.


8.bölümde Japonya'ya iniş yaparız. Burada çeşitli yaratıklar ve iskeletler karşımıza çıkar. Bölüm sonunda da bir Doruma Bebeği ile mücadele ederiz. Bu bıyıklı oyuncağın görüntüsü çok komiktir.


9. bölümde uzaya çıkarız. Çeşitli uzaylılarla savaştıktan sonra, karşımıza boss olarak uçan bir uzaylı çıkar. 

- Mısır ve Antarktika'dan sonra en keyif aldığım bölümlerden biri de buydu. 


Ve geldik son bölüme... 10.bölümde, şu zamana kadar karşımıza çıkan tüm bosslar ile yeniden savaşırız. En sinir edici bölüm budur. " Ne gerek vardı yeniden bunlarla savaşmaya ? " iç sesi kafamızı kemirir. Onları da alt ettikten sonra oyun biter. Geriye aynı tuşlara basmaktan yorulmuş ve su toplamış bir parmak kalır. 

Tabii, oyunu bitirmiş olmanın verdiği haz da ayrıdır.



Serkan Yasin




Oyun ile ilgili tarihi veriler :

http://www.arcade-museum.com/

Yorumlar