FİLM İNCELEME : KOŞ PUMA KOŞ !

 


Çocukluğumdan beri içinde gerçek hayvanların yer aldığı filmleri severim. Özellikle 60'lı ve 70'li yıllarda Disney, filmlerin içinde gerçek hayvanlara yer vermiştir. Ben bu filmleri 80'lerin sonunda , 90'ların başında TRT 'de izleme şansını yakalamıştım. Genelde hayvan filmleri cumartesi sabah saatlerinde gösterilirdi. 

Hayvan filmlerinde ana tema, çevreyi ve hayvanları koruma üzerine kuruludur. Hemen hemen her filmde hayvanları öldürmeye çalışan gözünü kan bürümüş avcılar vardır. Aslında vahşi olan hayvanlar değil, insanlardır. Amaçsız bir zevk uğruna avlanan insanoğlu, doğaya zarar verir ve ekosistemin büyülü varlığını görmezden gelir. Çoğu hayvan filmi insanların yaptıklarından ders almasıyla sonlanır. Ancak bugün size anlatacağım Koş, Puma, Koş ! ( Run, Cougar, Run ! ) adlı film, ismine yakışır farklı bir sona sahip. Bundan sonra okuyacağınız satırlar spoiler içerir. Ona göre okumanızı tavsiye ederim. 

MÜCADELECİ PUMA

Koş, Puma, Koş ! ( Run, Cougar, Run ! -1972 ), Disney yapımı bir film. Filmin senaryosu, Robert William Murphy'nin "The Mountain Lion" adlı kitabından bir uyarlama. Hayvan filmlerinin revaçta olduğu 70'li yıllarda, izleyiciyi gerçekten içine çekmeyi başarmıştır. O dönemin çocukları, yaşam mücadelesi veren pumanın öyküsünden oldukça etkilenmişler.

Falcon Crest ve Battleground filmleriyle bilinen yönetmen Jerome Courtland, filmi olabildiğince doğal görüntülere yer vererek çekmeye çalışmış. Bunda da başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Filmde yavrularıyla yaşayan dişi bir pumanın yaşam mücadelesi konu alınıyor. Geçişler oldukça sade ve belgesel tadında. Filmin hemen başında dişi puma, yavrularını doyurmak için avlanmaya çalışıyor. Doğayla baş başa kaldığımız bu görüntülerin arkasında, insanı rahatsız etmeyecek güzel melodiler yer alıyor. Burada Disney yapım şirketi yine ustalığını konuşturmuş. Ayrıca aynı belgesellerde olduğu gibi bir dış ses, bize pumalar ve yaşam şekilleri ile ilgili bilgiler veriyor. 

Doğada 3 yavrusuna bakmak için yaşam mücadelesi veren pumanın yolu, bir gün ormanda gitar çalan bir insanla kesişiyor. Dişi puma gitarın sesine dalıyor ve melodi ilgisini çekiyor. Gitar çalan hayvan dostu ana karakterimiz Etio da ( Alfonso Arau ) bu duruma çok şaşırıyor. Burada izleyiciye verilmek istenen ana mesaj, hayvanlarla aramızda fazla bir fark olmadığı. Yani her iki tür de barış içinde yaşayabilir, yakınlaşabilir ve bu dünyayı paylaşabilir. 

Filmin ilerleyen kısımlarında, puma avlamayı bir takıntı haline getirmiş avcı Hugh McRae (Stuart Whitman) ve adamlarıyla karşılaşıyoruz. Helikopter ile araziyi araştıran, köpekleriyle ormanı talan eden bu manyak herif, pumaları öldürerek bu işten para da kazanıyor. Dişi puma, yavrularını korumak için sürekli bu avcıdan kaçıyor. Zavallı hayvanın sorunları burada da bitmiyor. Yuvasını korumak için bazen kara bir ayıyla, bazen de bir kaya kartalı ile boğuşuyor.

Run Cougar Run Picture
Koş Puma Koş - Koş Panter Koş (TRT'deki adıyla)

Günlerden bir gün, pumanın yolu hayvan dostu Etio ile yeniden kesişiyor. Etio, pumanın yavrularını görünce çok seviniyor ve onlarla oynamaya başlıyor. Bu sahneler görülmeye değer. İnsanlardan sürekli kaçan dişi puma, bu yolla bir insan arkadaş ediniyor. Etio'nun diğer insanlar gibi olmadığını hissediyor. 

Ancak bu güzel görüntüler, sadist avcı Hugh ve adamlarının gelmesiyle son buluyor. Avcılar köpekleriyle beraber dişi hayvanı takip ediyorlar. Koşturmaca sonunda köşeye sıkışan pumayı bayıltarak yakalıyorlar.

Run Cougar Run (1972) Filmi

Bir süre kafeste ve yavrularından uzakta kalan dişi puma, Etio'nun yardımıyla kaçmayı başarıyor. Etio hızla kaçan hayvanın arkasından bakıyor ve " Koş Puma Koş! Hayatta kal ve yeniden görüşelim. " diyor. Avcılar hayvanın kaçtığını görüyor ve onu takip etmeye devam ediyorlar. Film bu koşturma sahnesiyle son buluyor.

Sonu açık olarak biten film, izleyiciye bu amansız mücadelenin devam ettiğini gösteriyor. İnsan yer yüzünde yaşadığı sürece, hayvanlar ve doğayla olan hastalıklı mücadelesi devam edecek. Bu manasız takibi durduracak tek şey ise sevgi. 

Koşulsuz koca bir sevgi...




Serkan Yasin






Yorumlar