ROAD RUNNER'IN ÖYKÜSÜ



Road Runner (Geococcyx californianus), yer guguk kuşları grubunun en iyi tanınan üyesidir. Kuzey Amerika'nın güney batısındaki çöllerde yaşar. 1829 yılında Fransız kuş bilimci ve tabiat uzmanı Rene Lesson tarafından sınıflandırılmıştır.

Road Runner 52-62 cm uzunlukta olabilir. Bu uzunluğun 31-35 cm'i kuyruktur. Ucu kancalı gagası, başından uzundur. Rengi kahve tonlarında olur. Bu kuşun benekli bir tacı vardır. Parlak gözleri ona tetikte imiş gibi bir görünüş verir. Güçlü bacakları sayesinde, epey uzaklarla bir geyik gibi koşabilir. Buna karşılık kanatları kısa olduğundan iyi bir uçucu değildir. Ancak başka çaresi kalmayınca uçmayı dener.

Road Runner'ın yaşadığı tozlu ve kurak arazilerde yılanlar çoktur. Çıngıraklı yılanlardan hiç korkmaz. Hatta çoğu zaman bu zehirli yılanları avlar ve yer. Oldukça çevik ve hızlı bir hayvandır.

Road Runner - Koşar Guguk Kuşu

Bir tabiat bilimci gözlemlediği Road Runner ve yılan karşılaşmasını bize şöyle aktarıyor :

"Çevik hareketleriyle yılanın zehir dişlerinin ulaşamayacağı köşelere sıçrayan Road Runner kuşu, iki de bir gagaladığı sürüngeni oldukça sinirlendiriyordu. Yılan çözülmüştü. Dolayısıyla üzerine atılamayacak durumda idi. Kuş arada yaklaşıyor, ya da geliş yönünü sık sık değiştirerek yılanın da zahmetli dönüşler yapmasına sebep oluyordu. Sonunda mücadelenin yorduğu çıngıraklı yılan, yenilgiyi kabul ederek kaçmaya çalıştı. Fakat zafer hayaliyle cesaret bulan Road Runner, onu başının arkasından yakalayarak hiddetle sarstı ve yere vurdu. Sonunda çıngıraklı yılan tamamen yenilince, onu başından başlamak üzere yutmaya koyuldu."

Yılan gibi atik bir hayvanla baş etmek oldukça zordur. Bu  Road Runner'ın ne kadar çevik olduğunu bize gösterir.
Koşar Guguk Kuşu Yumurtası

Road Runner'ın en sevdiği yiyecek kertenkeledir. Çoğu zaman kertenkeleleri yavrularına da yedirmeye çalışır. Bu kuş bir kaktüs çalısı içine yuva yapar. Yumurtalarını buraya bırakır. Genelde 3-6 adet arası yumurta bırakır. Bunlar 20 gün içerisinde kırılır ve yavrular dünyaya gelirler. Road Runner'ın hızı saatte 32 km'yi bulur. Bazen bu hızını saatte 42 km'ye kadar da çıkarabilir.

Amerika'da yaşayan Hopi yerlilerine göre Road Runner, kötü ruhlara karşı korunmada insanlara yardım etmektedir.Yine bazı yerliler, kuşların yeni doğan bebekleri  alıp kaçırdıklarına inanırlar. Tabii, bunların aslı yoktur. Bu kuşlar insanları görünce genelde kaçarlar.

Çizgi Filmlerde Road Runner

Road Runner Show Çizgi Film


Wile E. Coyote (kısaca Coyote olarak da bilinir) ve Road Runner, Looney Tunes çizgi filmlerinde yer alan çizgi film karakterleridir. Karakterler, animasyon yönetmeni Chuck Jones tarafından 1948 yılında Warner Bros için tasarlanmıştır. Günümüze kadar bu karakterleri içeren ve çoğunluğu Chuck Jones tarafından yaratılan 48 çizgi film yayınlanmıştır.

Çizgi filmde Coyote ( Kır Kurdu) karakteri, sürekli Road Runner'ı kovalar. Türkiye'de Road Runner karakteri deve kuşu ile karıştırılmıştır. Oysa Road Runner ayrı bir türdür. Koşar guguk kuşu adıyla da bilinir. Bu hayvanın İngilizce'deki karşılığı da Greater Road Runner'dır.

Çocukluğumuza damgasını vuran ve " Beep-beep" diyerek koşan Road Runner'ı unutmamız mümkün değil. İşte koşar guguk kuşunu bilinir kılan da bu çizgi karakter olmuştur.

Yazımın sonuna gelirken, size Road Runner Show'un açılış müziğini de hatırlatmak isterim. Keyifli haftalar olsun.



Serkan Yasin





Road Runner Kuşu ile ilgili bilgiler :

Amadon, Dean (1966) Animal Kingdom, Greater Road Runner  ss. 376




Yorumlar

Yorum Gönder